Home Staff Assistant Professor Vasiliki Karageorgou

Search

Statistics

Content View Hits : 3277756

Who's Online

We have 25 guests online

Facebook

Assistant Professor Vasiliki Karageorgou PDF Print E-mail

Λέκτωρ

Βιογραφικό Σημείωμα

Η κ. Βασιλική (Βίκυ) Καραγεώργου γεννήθηκε στη Λάρισα 1972 και τελείωσε το Γυμνάσιο και το Λύκειο στην Ελασσόνα. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1990-1994), από όπου και αποφοίτησε με βαθμό πτυχίου 8,33. Συνέχισε τις σπουδές της στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κολωνίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (1995-1997), από όπου απόκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο ευρωπαϊκό δημόσιο δίκαιο με βαθμό άριστα (summa cum laude). Έλαβε υποτροφία για την εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής από το ομοσπονδιακό κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Το 2002 της απονεμήθηκε ο τίτλος της διδάκτορος του δικαίου μετά την εκπόνηση της διατριβής της στο ευρωπαϊκό δίκαιο περιβάλλοντος με βαθμό πάρα πολύ καλά (magna cum laude). Η διατριβή δημοσιεύτηκε στον έγκριτο εκδοτικό οίκο “Nomos Verlag” στη σειρά “Frankfurter Studien zum Umweltrecht”. Διαθέτει άριστη γνώση της αγγλικής (Proficiency Michigan) και της Γερμανικής Γλώσσας.

Mέλος επαγγελματικών/επιστημονικών ενώσεων:
-Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών
-Ελληνική Εταιρεία Δικαίου Περιβάλλοντος
-Γερμανική Εταιρεία Δικαίου Περιβάλλοντος
-Επιτροπή Δικαίου Περιβάλλοντος του Διακυβερνητικού Οργανισμού IUCN- (IUCN Environmental Law Commission), Mέλος της ειδικής ομάδας για το δίκαιο της ενέργειας και των κλιματικών αλλαγών  υπό την προεδρία του Ομότιμου Καθηγητή Richard Ottinger  και της νεοσυσταθείσας ειδικής ομάδας για το διεθνές δίκαιο των υδάτων υπό την προεδρία του Senior Lecturer του Παν/μίου του Cork Οwen Mc Intyre

Εργασιακή εμπειρία:
Ioύνιος 2010 έως σήμερα: Λέκτορας στο Γενικό Τμήμα Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών με γνωστικό αντικείμενο «ευρωπαϊκό διοικητικό δίκαιο» και «δίκαιο περιβάλλοντος» και Δικηγόρος με ειδίκευση σε θέματα δημοσίου δικαίου, δικαίου περιβάλλοντος και πολεοδομικού δικαίου
Ιούνιος 2005-Μαϊος 2010: Ειδική επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη στον Κύκλο Προστασίας του Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής.
Στα  5 έτη της εργασίας της στο Συνήγορο του Πολίτη η κυρία Καραγεώργου χειρίστηκε μια σειρά υποθέσεων που σχετίζονται με την παραβίαση της ευρωπαϊκής και εθνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, της πρόσβασης των πολιτών στην περιβαλλοντική πληροφόρηση και της συμμετοχή του κοινού στις σχετικές με το περιβάλλον διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
Nοέμβριος 2001-Μάρτιος 2004: Ειδική επιστημονική συνεργάτης στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ για θέματα ευρωπαϊκού δικαίου περιβάλλοντος. Αντικείμενα δράσης: 1) συμμετοχή σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές για την ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών στην ελληνική έννομη τάξη 2)  συμμετοχή σε διεθνείς διασκέψεις (Παγκόσμια Διάσκεψη του Γιοχανεσμπουργκ, 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τα νερά) και σε Συμβούλια Υπουργών Περιβάλλοντος  3) συμμετοχή στην Διυπουργική Επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την ελληνική προεδρία στην ΕΕ (1ο εξάμηνο 2003)

Ερευνητικά πεδία:
Στα πεδία του ερευνητικού της ενδιαφέροντος εντάσσονται το διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο περιβάλλοντος, το ευρωπαϊκό διοικητικό δίκαιο, το πολεοδομικό δίκαιο και το δίκαιο της ενέργειας.

Διδασκόμενα μαθήματα:
-Η Ευρωενωσιακή έννομη τάξη (Α’ Εξάμηνο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Γενικού Τμήματος Δικαίου «Δίκαιο και Ευρωπαϊκή Ενοποίηση»-Κατεύθυνση Δημόσιο Δίκαιο)
-Ειδικά Θέματα Συνταγματικού Δικαίου-Δίκαιο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από κοινού με την Χ. Αθανασοπούλου (Γ’ Εξάμηνο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Γενικού Τμήματος Δικαίου «Δίκαιο και Ευρωπαϊκή Ενοποίηση»-Κατεύθυνση Δημόσιο Δίκαιο)
-Διεθνές Δίκαιο Περιβάλλοντος-Ειδικά Θέματα από κοινού με τον Καθηγητή Γ. Τσάλτα και τον Δρ. Κων/νο Κατσιμπάρδη (Β’ Εξάμηνο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση και Βιώσιμη Ανάπτυξη)
-Διεθνές Εμπόριο και Περιβάλλον (Γ’ Εξάμηνο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση και Βιώσιμη Ανάπτυξη»)
-Περιβαλλοντική Διοίκηση (Β’ Εξάμηνο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης «Δημόσιο Μanagement»)

Σημαντικότερες Δημοσιεύσεις

Μονογραφίες
-H Διοικητική Διαδικασία υπό την Επίδραση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, Αθήνα –Θεσσαλονίκη 2005, σελ.170.
Das Umweltordnungsrecht-Leistungsfähigkeit, Leistungsgrenzen und Entwicklungsperspektiven- dargestellt am Beispiel des Immissionsschutzrechts (διδ. Διατριβή), Nomos Verlag, Baden-Baden 2003.

Άρθρα και συμμετοχές σε συλλογικούς τόμους
-Interbasin Water Transfers and Sustainable Water Use-A Relationship of Contradiction or of Compitability?, in : R. Engel/L. Westra/Kl. Bösselmann (eds), Globalization and Ecological Integrity in Science and International Law, Cambridge Publishing Scholars 2011 (υπό δημοσίευση).
-Ιntegrated and Adaptive Water Management as a Part of Climate change Adaptation Strategies-The Legal Approach, in R. Engel/L. Westra/Kl. Bösselmann (eds), Democracy, Ecological Integrity and International Law, Cambridge Scholars Publishing 2010, σσ. 346-372.
-Β. Καραγεώργου/ Γ. Ροδοθεάτος, Η χρηματοδότηση της προσαρμογής με έμφαση στο Ταμείο Προσαρμογής, στο  Γρ. Τσάλτας/Κ. Κατσιμπάρδης (Επιμ.), Διεθνής Κλιματική Πολιτική- Ο Δρόμος προς την Κοπεγχάγη,  Εκδόσεις Ι. Σιδέρη, Αθήνα 2009, σσ. 105-128.
-Η βιώσιμη διαχείριση των υδάτων στην Μεσόγειο-Προκλήσεις και Προοπτικές, στο Γρ. Τσάλτας (Επιμ.), Η Ένωση για τη Μεσόγειο, Εκδόσεις Θήτα, Αθήνα 2009, σσ. 61-78.
-The Greek experience with the use of market-based instruments in climate policy, in : M. Rodi/A.Mehling (Eds), Bridging the Divide in Global Climate Policy: Strategies for Enhanced Participation , Lexxion Verlag, Berlin, 2009, σσ. 177-202.
-Eνέργεια και Κλιματικές Αλλαγές- Η συμβολή των Οικονομικών Εργαλείων (Πράσινοι Φόροι, Εμπορία Ρύπων) στην προώθηση ενός βιώσιμου ενεργειακού μέλλοντος, στο Γρ. Τσάλτας (Επιμ.), Κλιματική Αλλαγή-Το περιβάλλον μετά τη Διεθνή Διάσκεψη των Η.Ε στο Μπαλί, Εκδόσεις Ι. Σιδέρη, Αθήνα 2009, σσ. 169-198.
-Hellenic Constitution and the environmental protection, στο European Public Law Center (Eπιμ.), Τhe Constitution and its reform, European Public Law Series, no. 15, 2009,  σσ. 341-349.
-Ορισμένες σκέψεις για τον Κανονισμό REACH, στο ηλεκτρονικό περιοδικό «Νόμος και Φύση» (www.nomosphysis.org.gr), Ιούλιος 2008.
-To  Ευρωπαϊκό  Δικαίωμα για Χρηστή Διοίκηση, στο Επιθεώρηση του Δημοσίου και Διοικητικού Δικαίου, τεύχος 1/2007, σσ. 1-40.
-Το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών ως εργαλείο κλιματικής πολιτικής και η εφαρμογή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση (οδηγία 2003/87/ΕΚ), στο Δίκαιο και Ενέργεια, τεύχος 8, Β/2007, σσ. 24-55.
-Το Εθνικό Θεσμικό Πλαίσιο της Διαχείρισης των Υδάτινων Πόρων και η Συμβολή της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας-Ελλείμματα, Προκλήσεις και Προοπτικές, στο Γ. Γιαννακούρου/Γ. Κρεμλής/Γλ. Σιούτη (Επιμ.), Η εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου περιβάλλοντος στην Ελλάδα 1981-2006, Αθήνα 2007, σσ. 175-212.
-Παγκόσμια Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση: Τα Δεδομένα, οι Προκλήσεις και η Πορεία προς την Ενδυνάμωσή της, στο Στ. Περράκης (Επιμ.), Παγκόσμια Διακυβέρνηση, Αθήνα 2006, σελ. 175-202.
-Η Στρατηγική Εκτίμηση Επιπτώσεων ως Εργαλείο Περιβαλλοντικής Πολιτικής και η Πρόκληση για την Ενσωμάτωσή της, στο Γ. Παπαδημητρίου (Επιμ.), Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση: Προκλήσεις και ευκαιρίες για το νομοθέτη και τη διοίκηση, Αθήνα 2005, σσ. 93-101.
-Η Αειφόρος Ανάπτυξη ως νέα Καταστατική Βάση της Περιβαλλοντικής Πολιτικής- Βασικοί Άξονες και Εργαλεία, στο Περιβάλλον και Δίκαιο 3/2004, σσ. 324-333.
-Β. Καραγεώργου /Α.Παπαπετρόπουλος/ Π.Πατρώνος, Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Δεσμεύσεις της Ελλάδας για την Προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στο ηλεκτρονικό περιοδικό «Νόμος και Φύση’ (www.nomosphysis.org.gr), Ιούλιος 2004.
-Βασικοί Αξονες και Κανονιστικό Περιεχόμενο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τους Υδάτινους Πόρους, στο Γ. Τσάλτας/Κ. Κατσιμπάρδης (επιμ.), Αειφορία και περιβάλλον-Η ευρωπαϊκή και εθνική προοπτική, Αθήνα 2004, σσ. 175-187.
-Τα οικονομικά εργαλεία για τον περιβαλλοντικό αναπροσδιορισμό των οικονομικών διαδικασιών-Η νομική προσέγγιση, στο Α. Παπανδρέου/Β. Καραγεώργου, Οικονομικά Εργαλεία για την αειφόρο ανάπτυξη, Αθήνα 2003, σσ. 47-97.
-Ο Ρόλος των Εργαλείων Περιβαλλοντικής Πολιτικής: Από την Κυριαρχία των Κανονιστικών Εργαλείων στην Αναγκαιότητα Συνδυαστικής Προσέγγισης, στο Γ. Τσάλτας (επιμ), Γιοχανεσμπουργκ- Το περιβάλλον μετά τη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την αειφόρο ανάπτυξη, Εκδόσεις Σιδέρη, Αθήνα 2003, σσ. 132-144.
-Η οδηγία-Πλαίσιο για το Νερό-Ένας σταθμός για το Ευρωπαϊκό Δίκαιο Περιβάλλοντος, στο ηλεκτρονικό περιοδικό «Νόμος και Φύση» (www.nomosphysis.org.gr), Αύγουστος 2003.
-Δίκαιο και Τεχνολογία: Ο Ρόλος του Δικαίου στη συμβατή με το Περιβάλλον διαμόρφωση των τεχνολογικών συστημάτων, στο Ηλεκτρονικό Περιοδικό «Νόμος και Φύση» (www.nomosphysis.org.gr),Φεβρουάριος 2003.
-Η Παγκόσμια Διάσκεψη του Γιοχάνεσμπουργκ και η Διεθνής Συνεργασία για την Αειφόρο Ανάπτυξη, σε: Επιθεώρηση Δημοσίου Δικαίου, 1/2003, σσ. 94-102.
-Το Σχέδιο της Ανεξάρτητης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη θέσπιση Κώδικα περιβάλλοντος στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, Νόμος και Φύση 2/99, σσ. 349-385.