Home Qui sommes-nous? Υπ. Δρ. Δημήτρης Μπανούσης

Search

Statistics

Affiche le nombre de clics des articles : 2897687

Who's Online

We have 24 invités online

Facebook

Υπ. Δρ. Δημήτρης Μπανούσης PDF Imprimer Envoyer
Il n'y a pas de traductions disponibles

Δημήτρης Μπανούσης

Υποψήφιος Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

e-mail: Cette adresse email est protégée contre les robots des spammeurs, vous devez activer Javascript pour la voir.

Ο Δημήτρης Μπανούσης είναι σύμβουλος με ειδίκευση στην θαλάσσια και περιβαλλοντική πολιτική και τη σχεδίαση, υλοποίηση και παρακολούθηση ευρωπαϊκών αναπτυξιακών προγραμμάτων. Διπλωματούχος μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, αριστούχος του Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στην Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση και Βιώσιμη Ανάπτυξη (Πρόγραμμα Jean Monnet) και Υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα «Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική και διαδικασίες προώθησης της γαλάζιας ανάπτυξης. Η διασυνοριακή διάσταση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού στην μακροπεριφέρεια της Αδριατικής – Ιονίου», έχοντας περισσότερα από 9 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας.

Το επιστημονικό του ενδιαφέρον εστιάζει στην ευρωπαϊκή περιβαλλοντική και θαλάσσια πολιτική. Ιδιαίτερα το αντικείμενο του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού και των προσπαθειών προώθησης της γαλάζιας ανάπτυξης, με έμφαση στις διακυβερνητικές δομές, τον συμμετοχικό σχεδιασμό και τα συστήματα λήψης αποφάσεων για το θαλάσσιο χώρο.

Έχει λάβει υποτροφίες για την ερευνητική του δραστηριότητα από: 1. Το SÖDERTÖRN UNIVERSITY STOCKHOLM στο πλαίσιο του έργου BALTSPACE (χρηματοδότηση: πρόγραμμα BONUS για την προώθηση της έρευνας και την ανάπτυξη στην περιοχή της Βαλτικής), 2. Το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ JEAN MONNET του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ στο πλαίσιο του έργου «Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση σε τομείς-κλειδιά για την ανάκαμψη της Ελλάδας: αγροτική παραγωγή, τουρισμός, θαλάσσια πολιτική» (χρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Πανεπιστήμιο Αθηνών) και 3. Το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στο πλαίσιο του δικτύου ειδικών και εμπειρογνωμόνων σε ζητήματα θαλάσσιας ασφάλειας MARSAFENET (χρηματοδότηση: EU COST action IS1105).

Από το 2007 είναι μέλος του Τεχνικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, ενώ από το 2009 -2012 μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης του Τεχνικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου. Η Επιτροπή είναι το αρμόδιο επιστημονικό όργανο για την εξέταση τεχνικών θεμάτων περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης σε πανελλήνια κλίμακα. Από το 2015 ανήκει στο ερευνητικό προσωπικό του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, προετοιμάζοντας σχέδια προς χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Με διεθνή εμπειρία σε πολλές χώρες της ΕΕ και εκτός ΕΕ έχει διατελέσει project manager και επιστημονικός συνεργάτης σε σχέδια και έργα που υποστηρίζονται από χρηματοδοτικούς μηχανισμούς της ΕΕ και της Ελλάδας (HORIZON 2020, URBACT, MED, Erasmus+, Europe for Citizens, «ΘΗΣΕΑΣ», κα).

Στην παρούσα διατελεί ειδικός σύμβουλος σε θέματα περιβάλλοντος και ευρωπαϊκών προγραμμάτων στον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ), τον μεγαλύτερο Αυτοδιοικητικό φορέα, που παρέχει περιβαλλοντικές υπηρεσίες σε 18 Δήμους – μέλη και αναπτύσσει δράσεις πυροπροστασίας στο Όρος Αιγάλεω.

Τέλος, έχει διατελέσει επιστημονικός υπεύθυνος σε μια σειρά εταιρικών συμπράξεων που παρέχουν περιβαλλοντικές και κοινωνικές υπηρεσίες σε πολίτες. Οι δράσεις χρηματοδοτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Δημοσιεύσεις

 

  • Μπανούσης Δ. «Η κανονιστική μεταχείριση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ομαδοποιώντας τις πρωτοβουλίες», Περιοδικό ΝΟΜΟΣ+ΦΥΣΗ, Αθήνα, 2016
  • Επιστημονική εργασία: Μπανούσης Δ. «Αποκατάσταση Επικίνδυνων ΧΑΔΑ: Η Περίπτωση του ΧΑΔΑ Σχιστού με Απόβλητα Αυξημένης Ραδιενέργειας», 3ο Διεθνές Συνέδριο της ΕΕΔΣΑ  με θέμα «Στοχεύοντας σε μια Κοινωνία Μηδενικών Αποβλήτων», Ίδρυμα Ευγενίδου, 2009

 

Αρθρογραφία στον Τύπο

 

  • Εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», Φύλλο της 02.02.2013, «Παράνομη υλοτομία: Μια ακόμη πληγή στην περιβαλλοντικά λαβωμένη δυτική Αθήνα»
  • Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», Φύλλο της 26.09.2010, «Η πράσινη ανάπτυξη... φυτρώνει στο Όρος Αιγάλεω»
  • Εφημερίδα «REAL», ένθετο Real Cosmos, Φύλλο της 15.11.2009, «Ρεκόρ ηχορρύπανσης στον Πειραιά»