Home

Search

Statistics

Content View Hits : 1195461

Who's Online

We have 27 guests online

Facebook



Ροή ειδήσεων για διεθνή περιβαλλοντικά θέματα


Διδακτική Ύλη και Βιβλιογραφία Μαθήματος "Διεθνής Προστασία Περιβάλλοντος" PDF Print E-mail
 
There are no translations available.

Ανακοίνωση σχετικά με τις εργασίες, το syllabus και την ενδεικτική βιβλιογραφία του μαθήματος "Διεθνής Προστασία Περιβάλλοντος" του Ζ' εξαμήνου του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών.

 
Νέα Έκδοση: Περιβάλλον. Διεθνής Προστασία. Πολιτική – Δίκαιο – Θεσμοί PDF Print E-mail
 
There are no translations available.

Ο τόμος αποτελεί συλλογικό έργο των ερευνητών του Κέντρου Δρ. Σταύρου Μαυρογένη, Δρ. Τηλέμαχου Μπούρτζη και Δρ. Γερασίμου Ροδοθεάτου, υπό την επιμέλεια του Διευθυντή του ΕΚεΠΕΚ, Καθηγητή Γρηγόρη Τσάλτα, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης (2017) και προλογίζεται από τον Ακαδημαϊκό Χρ. Ζερεφό.

Aποσκοπεί σε μία ολιστική προσέγγιση του ζητήματος της Προστασίας του Περιβάλλοντος, σε διεθνές επίπεδο. Η ανάλυση κινείται σε τρία επίπεδα, την Πολιτική, το Δίκαιο και τους Θεσμούς και στοχεύει στο να καταδείξει το συσχετισμό μεταξύ των Τριών Πυλώνων της Αειφόρου Ανάπτυξης. Το πρώτο μέρος αφορά στην περιγραφή του παγκόσμιου περιβάλλοντος και των απειλών που αυτό υφίσταται διαχρονικά, ως το βασικό πλαίσιο προβληματισμού και πρωτοβουλιών των ανθρώπινων κοινωνιών. Το δεύτερο μέρος σκιαγραφεί τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την ανάδειξη, καταγραφή και αντιμετώπιση των παγκόσμιων περιβαλλοντικών προβλημάτων, με έμφαση στο έργο του ΟΗΕ. Το τρίτο μέρος αποτυπώνει το περιεχόμενο και τις τάσεις του Διεθνούς Δικαίου Περιβάλλοντος, καθώς επίσης και το έργο των διεθνών και περιφερειακών περιβαλλοντικών οργανισμών και οργανώσεων. Τα επόμενα τέσσερα μέρη εστιάζουν σε περιβαλλοντικά μέσα τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα παγκόσμιου χαρακτήρα: ατμόσφαιρα, ωκεανοί, βιοποικιλότητα και Ανταρκτική.

Eκτείνεται σε 652 έγχρωμες σελίδες, οι οποίες περιλαμβάνουν 47 φωτογραφίες, 21 χάρτες, 23 σχεδιαγράμματα και πίνακες και συμπληρώνεται από τα σημαντικότερα κείμενα τεκμηρίωσης που αφορούν στη διεθνή προστασία περιβάλλοντος.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο Επετειακής Εκδήλωσης για τα 15 χρόνια λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης, από τους κ.κ Στέλιο Περράκη (Ομότιμο Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου, Πρέσβη - Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης), Σωτήρη Μουσούρη (πρώην Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέας ΟΗΕ), Γεώργιο Σαμιώτη (Αν. Καθηγητή Πανεπιστημίου Πειραιώς) και Μαρία Καραμανώφ, (Πρόεδρο Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, Αντιπρόεδρο Συμβουλίου της Επικρατείας).

Attachments:
FileDescriptionUploaderFile sizeLast modified
Download this file (JPEG_TSALTAS_PERIVALLON_cover_final_front.jpg)JPEG_TSALTAS_PERIVALLON_cover_final_front.jpg Administrator3606 Kb24/05/17 13:12
 
15 χρόνια ΕΚεΠΕΚ - Συνεργασία φορέων με σκοπό την περιβαλλοντική έρευνα και κατάρτιση PDF Print E-mail
 
There are no translations available.

Τη σημασία της διάχυσης ερευνητικών δεδομένων και της απλοποίησης της επιστημονική γνώσης για την προστασία του περιβάλλοντος, ανέδειξε η εορταστική εκδήλωση για τα 15 χρόνια λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης (ΕΚεΠΕΚ) του Παντείου Πανεπιστημίου που πραγματοποιήθηκε την  Παρασκευή 28 Απριλίου 2017 στην Αίθουσα Τελετών «Αριστοτέλης» του Παντείου Πανεπιστημίου.

Η εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν εκπρόσωποι από την κεντρική διοίκηση, την αυτοδιοίκηση, την επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητας, την Κοινωνία των Πολιτών, καθώς και πλήθος φοιτητών, ακούμπησε σε μια μοναδική συγκυρία στην σύμπτωση της δεκαπεντάχρονης λειτουργίας του ΕΚεΠΕΚ (αναλυτικό Απολογισμό της δράσης του οποίου για την περίοδο 2002-2017 μπορείτε να βρείτε εδώ), με την τριαντάχρονη διδασκαλία της περιβαλλοντικής επιστήμης από τα τμήματα του Πάντειου Πανεπιστημίου, αλλά και με την επέτειο ενενήντα χρόνων από την ίδρυση του Παντείου Πανεπιστημίου.

Το νέο συλλογικό έργο του καθηγητή Γρηγόρη Τσάλτα και των ερευνητών του ΕΚεΠΕΚ,  Σταύρου Μαυρογένη, Τηλέμαχου Μπούρτζη και Γεράσιμου Ροδοθεάτου με τίτλο: «Περιβάλλον. Διεθνής Προστασία. Πολιτική – Δίκαιο – Θεσμοί» το οποίο κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Ι. Σιδέρης, προλόγισε ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, υπογραμμίζοντας την αξία της περιβαλλοντικής έρευνας και για τον χώρο των θεωρητικών επιστημών. Κατά την παρουσίαση του τόμου από τους κ.κ Στέλιο Περράκη, Ομότιμος Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου, Πρέσβυς - Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Σωτήρη Μουσούρη, πρώην Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέας ΟΗΕ, Γεώργιο Σαμιώτη, Αν. Καθηγητή Πανεπιστημίου Πειραιώς και Μαρία Καραμανώφ, Πρόεδρο Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, Αντιπρόεδρο Συμβουλίου της Επικρατείας, τονίστηκε ο ολοκληρωμένος χαρακτήρας και η εκτεταμένη τεκμηρίωση του, στοιχεία που αναδεικνύουν την χρησιμότητα του για την ελληνική ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα.

Κατά τη διάρκεια της επετειακής εκδήλωσης, η Διοικούσα Επιτροπή του ΕΚεΠΕΚ βράβευσε φορείς της περιβαλλοντικής διακυβέρνησης, που εστιάζουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στηρίζουν σταθερά το ερευνητικό έργο του Κέντρου καθ’ όλη την δεκαπεντάχρονη πορεία του. Πιο συγκεκριμένα:

- Τον Ο.Η.Ε., με την παραλαβή βραβείου να γίνεται από τον κ. Δημήτρη Φατούρο, Υπεύθυνο Επικοινωνίας για την Ελλάδα και την Κύπρο στο Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ για τη Δυτική Ευρώπη (United Nations Regional Information Centre)

- Την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την παραλαβή βραβείου να πραγματοποιείται από την κα Monika Ekstrom, Προϊσταμένη Τμήματος «Πολιτικής Ανάλυσης και Αναφορών» της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

- Την Eπιτροπή Μελέτης των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής, με την παραλαβή βραβείου να γίνεται από την κα. Θεοδώρα Αντωνακάκη, μέλος της Επιτροπής.

- Το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, με την παραλαβή βραβείου να πραγματοποιείται από τον καθηγητή κ. Σπυρίδωνα Μαυράκο Πρόεδρο του Κέντρου

- Τιμητικό βραβείο στη μνήμη του Γιώργου Παπαδημητρίου, καθηγητή ΕΚΠΑ και ιδρυτή του επιστημονικού φορέα «Νόμος και Φύση», με την παραλαβή του βραβείου να γίνεται από την σύζυγό του, κα Άννα Παπαδημητρίου.

Την εκδήλωση άνοιξε η Χορωδία του Παντείου Πανεπιστημίου, υπό την διεύθυνση του μαέστρου κ.Γιάννη Βρυζάκη και την ευθύνη της καθηγήτριας του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού κας Χαρίκλειας Τσοκανή, όπου συμμετείχε με τελετουργικά τραγούδια από διάφορες ηπείρους, με αναφορά στο φυσικό περιβάλλον.

Βρείτε επισυναπτόμενα την πρόσκληση και το πρόγραμμα της εκδήλωσης, το δελτίο τύπου της εκδήλωσης, το ενημερωτικό έντυπο παρουσίασης του τόμου καθώς και σχετικές φωτογραφίες της εκδήλωσης όπως και επιπλέον φωτογραφικό υλικό εδώ.

Attachments:
FileDescriptionUploaderFile sizeLast modified
Download this file (Flyer βιβλιου ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Διεθνής Προστασία.pdf)Flyer βιβλιου ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Διεθνής Προστασία.pdfFlyer Τόμου "Περιβάλλον"Administrator528 Kb21/04/17 15:27
Download this file (IMG_3583.JPG)IMG_3583.JPG Administrator1674 Kb04/05/17 16:08
Download this file (IMG_3603.JPG)IMG_3603.JPG Administrator1774 Kb04/05/17 16:09
Download this file (IMG_3604.JPG)IMG_3604.JPG Administrator1786 Kb04/05/17 16:10
Download this file (IMG_3605.JPG)IMG_3605.JPG Administrator1672 Kb04/05/17 16:11
Download this file (IMG_3606.JPG)IMG_3606.JPG Administrator1815 Kb04/05/17 16:12
Download this file (IMG_3613.JPG)IMG_3613.JPG Administrator1158 Kb04/05/17 16:14
Download this file (JPEG_TSALTAS_PERIVALLON_cover_final_front.jpg)Εξώφυλλο Τόμου Administrator3606 Kb21/04/17 15:44
Download this file (ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΚεΠΕΚ_2002-2017.pdf)ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΚεΠΕΚ_2002-2017.pdf Administrator2359 Kb05/05/17 15:09
Download this file (Δελτίο-Τύπου-Επετειακής-Εκδήλωσης-ΕΚεΠΕΚ-04052017.pdf)Δελτίο-Τύπου-Επετειακής-Εκδήλωσης-ΕΚεΠΕΚ-04052017.pdfΔελτίο Τύπου ΕκδήλωσηςAdministrator891 Kb04/05/17 16:13
Download this file (Πρόγραμμα Εκδήλωσης ΕΚεΠΕΚ και Παρουσίασης Τόμου Περιβάλλοντος_28042017.pdf)Πρόγραμμα Εκδήλωσης ΕΚεΠΕΚ και Παρουσίασης Τόμου Περιβάλλοντος_28042017.pdfΠρόγραμμα ΕκδήλωσηςAdministrator1781 Kb21/04/17 15:25
Download this file (Πρόσκληση Εκδήλωσης ΕΚεΠΕΚ και Παρουσίασης Τόμου Περιβάλλοντος_28042017.JPG)Πρόσκληση Εκδήλωσης ΕΚεΠΕΚ και Παρουσίασης Τόμου Περιβάλλοντος_28042017.JPGΠρόσκληση ΠαρουσίασηςAdministrator1536 Kb21/04/17 15:26
 
EUROPEAN CENTRE FOR ENVIRONMENTAL RESEARCH AND TRAINING PDF Print E-mail
 

 

Welcome to our website.

The European Centre was founded on February 2002 and administratively forms part of the Department of International and European Studies in order to promote the science of sustainable development and the elaboration of proposals on environmental governance. It has since developed a multifaceted action in the fields of research, scientific congresses and summer school programs as well as in the field of collaboration with civil society and local administration entities.

The present website offers you an immediate and functional access to general information on our Center, its actions as well as its latest news and announcements.

I wish you an enjoyable navigation.

 

The Director,

Professor Gr. I. Tsaltas